Víkend v Jiráskových sadech - ohlédnutí

16. 6. 2015

Víkend otevřených zahrad je svátek, který má veřejnost upozornit na význam zeleně v zahradách, parcích a veřejném prostoru kolem nás. V Litoměřicích se v sobotu 13. 6. k této akci připojili návštěvníci nedávno zrekonstruovaných Jiráskových sadů, jejichž kompletní obnovu město realizovalo s podporou Nadace Proměny v letech 2010-2015.

Během sobotního odpoledne se zde lidé mohli zúčastnit komentované procházky parkem, zahrát si rodinnou hru nazvanou „Kde se sejdeme?“, která současně představila netradiční orientační systém parku, nebo si s dětmi zasoutěžit na kolech na dopravním hřišti. Děti také zkoušely šerm nebo tvořily originální stavby v rámci dílny „Není město jako město“. Ve střední části parku vystoupily dětské mažoretky, následoval malý koncert místních violoncellistek, velký potleskl sklidil Petr Kalandra Memory Band. Sportovně naladění návštěvníci parku se zapojili do turnaje v malé kopané. I když akci předčasně ukončila bouřka, pohodová atmosféra sobotního dne beze zbytku naplnila smysl Víkendu otevřených zahrad.

Hlavním organizátorem Víkendu otevřených zahrad na národní úrovni je Průvodce parkem o.s., které spolupracuje s celou řadou dalších partnerů. Pro letošní rok byla Víkendu otevřených zahrad udělena záštita České komory architektů. Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti vznikl původně ve Velké Británii. Jeho ohlas každoročně roste a projekt se stává celoevropskou tradicí. Jenom v Česku se do něj loni zapojilo více než sto dvacet objektů.

Základní informace o obnově Jiráskových sadů

Projekt proměny Jiráskových sadů se uskutečnil v letech 2010-2015 v rámci programu Parky. Jeho prostřednictvím Nadace Proměny pomáhá městům v České republice rozvíjet parkově upravená veřejná prostranství – ve spolupráci s oborníky a se zapojením místních obyvatel. Obnovu litoměřického parku podpořila grantem ve výši 25 mil. Kč. Oficiální otevření Jiráskových sadů pro veřejnost se uskutečnilo letos v březnu. Park má po proměně upravenou cestní síť, nový mobiliář, tři dětská a jedno víceúčelové sportovní hřiště. Zpevněná centrální část vytvořila dosud chybějící „srdce” parku. Návštěvníci zde najdou například vodní prvky nebo plochu pro pétanque. Kompletní obnovou prošlo zároveň s parkem také dopravní hřiště a jeho zázemí. Poblíž gymnázia vznikl altán hlavně pro setkávání místních studentů. Architektonické řešení parku je dílem Atelieru zahradní a krajinářské architektury Zdenka Sendlera. Jeho atmosféru podtrhují originální prvky, které pro Jiráskovy sady navrhli výtvarníci z Vysoké školy uměleckoprůmyslové Dita Krouželová, Ondřej Brom a Michal Sloboda.

Vše o projektu